ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE SA ORTODONTSKIM APARATIMA

Antifašističke borbe 21e
11070 Novi Beograd

Pon, Sre, Čet: 12:00-20:00
Uto, Pet: 10:00-18:00 

Rezervisite svoj termin
već danas!

Održavanje oralne higijene sa ortodontskim aparatima

Kada nisu u ustima, mobilni aparatići se čuvaju u kutijici u kojoj ih nosite na kontrole kod svog ortodonta.Tu kutijicu kao i sam aparatić treba redovno prati. Aparatić perite vodom i pastom za zube, pripazite na kamenac koji se može nakupiti po njemu (posebno u zoni šrafova) i uvek ČIST APARATIĆ STAVITE NA ČISTE I OPRANE ZUBE!!! Takođe, i nakon nošenja aparatića potrebno je isti oprati i odložiti u kutijicu.

Fiksni aparat zahteva malo više truda jer  bravice koje su pričvršćene za zub itekako otežavaju pravilno održavanje oralne higijene. Zube je potrebno oprati posle svakog obroka jer će se hrana zadržavati na bravicama i tubicama. Osim klasične četkice, preporučuje se i korištenje specijalnih ortodontskih četkica, interdentalnih četkica i single četkica, kao i upotreba zubnog konca i vodenog irigatora. Na tržištu postoji veliki proj proizvoda koji su namenjeni baš ortodontskim pacijentima.

Retencione folije i 3D folije takođe zahtevaju pravilno održavanje. Jako je važno zapamtiti da se ni jedna od ove dve vrste ne sme prati ili potapati u toplu vodu, zbog mogućnosti deformisanja. Folije se peru hladnom vodom, pastom i četkicom za zube.