FIKSNI ORTODONTSKI APARATI

Antifašističke borbe 21e
11070 Novi Beograd

Pon, Sre, Čet: 12:00-20:00
Uto, Pet: 10:00-18:00 

Rezervisite svoj termin
već danas!

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparati su  namenjeni odraslim pacijentima, pacijentima sa stalnom denticijom,. On se sastoji od  tuba koje se postavljaju na prve stalne molare, bravica koje se posebnim lepilom lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji slot na bravici. Žičane lukove u slotu bravice mogu držati žičane ili gumene ligature i tada govorimo o konvencionalnim ili “klasičnim” bravicama.

Mnogo bolja, modernija i za pacijente svakako ugodnija varijanta su samoligirajuće bravice. Kod takvih bravica nema za sluznicu iritirajućih “žičica” ili gumenih ligatura koje zadržavaju naslage hrane i otežavaju održavanje oralne higijene nego žičani luk u slotu pridržava klip ili “vratašca” koja se otvaraju i zatvaraju.

Zbog svojih mehaničkih svojstava, ove bravice smanjuju broj poseta ordinaciji i skraćuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove osnovne podele na klasične i samoligirajuće bravice, postoji naravno i podela na metalne i estetske bravice te na lingvalne koje se lepe na unutrašnju “lingvalnu” površinu zuba i zbog toga su potpuno nevidljive.

 U našoj ordinaciji koristimo isključivo najbolje tehnike i materijale firmi Ormco (Damon 3MX, Damon Q, Damon Clear), Forestadent (QuikClear) i Dentaurum (Discovery Smart). U dogovoru sa Vama, a u skladu sa Vašim potrebama i željama odabraćemo ono što bi bilo najbolje za Vas i rešavanje Vašeg ortodontskog problema.